Umetnost

Arlemm-ov umetnički karavan u Požegi

Posted: 1. jula 2018. u 21:25   /   by   /   comments (0)

Prethodnica Ariljskoj letnjoj muzičkoj manifestaciji Arlemm-u je putujuća izložba fotografija, Umetnički karavan, koja je nakon otvaranja u Beogradu, trenutno na polovini putovanja do glavne destinacije: početka Arlem-a, 14. jula. Od početne stanice, preko Zlatibora, Užica i Čačka, Arlemm-ov umetnički karavan stao je i u Požegi, a izložba koja je postavljena na Trgu slobode 30. juna ostaće među Požežanima do 7. jula, kada se seli u Ivanjicu. Arlemm-ov umetnički karavan, čiji je ovogodišnji autor Dragana Selaković, je foto impresija dešavanja sa prošlogodišnje manifestacije, ali  i povod da se publici u raznim gradovima Srbije najavi ovogodišnji program.
Osim što okuplјa vodeća imena, pre svega iz sveta klasične muzike, ARLEMM se izdvaja po značajnim prirodnim i kulturno-istorijskim lokalitetima opštine Arilјe, na kojima se održavaju aktivnosti: na reci Rzav, ostrvu Uski Vir, crkvenoj porti i Crkvi Svetog Ahilija, Gradskom trgu – promovišući uz muziku i važnost tradicije i očuvanja prirode. Sa više od 70 održanih edukativnih radionica, 120 koncerata i 2600 individualnih časova nastave, ARLEMM zauzima vodeće mesto u kulturno-umetničkim događajima Srbije. Manifestacija se realizuje pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i informisanja, Opštine Arilјe i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a u saradnji sa Crkvenom opštinom grada Arilјa, Bibliotekom Arilјe i kompanijama Ekstrem intimo i Telenor.

Cilј ARLEMM-a se ostvaruje kroz prepoznavanje i odabir mladih talenata, muzičku edukaciju dece i mladih, održavanje koncerata, javnih časova, radionica i predavanja u oblasti muzičke kulture, povezivanje vizuelnog i zvučnog doživlјaja u umetnosti, negovanje duhovnosti i razvoj ekološke svesti.

U periodu 26-28. jula održaće se ARLEMM art festival – trodnevni jedinstveni događaj sa kvalitetnim muzičkim programom u umetnički i eko uređenom prirodnom ambijentu, na ostvu Uski Vir na reci Rzav. ARLEMM i ARLEMM art festival će ove godine oplemeniti nastupi velikih zvezda kao što su Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Neverne bebe, Ju grupa, Divanhana, Divna Ljubojević, Sara Renar i mnogi drugi.

Kako bi UMETNOST bila DOSTUPNA svima, ove godine će biti omogućen prenos dešavanja sa ARLEMM-a 2018, uživo putem Telenor mreže. Svi koji požele, gde god da se nalaze, moći će da uživaju u koncertima i ostalim sadržajima ove manifestacije.

Arlemm realizuje Udruženje za širenje i podsticaj muzičke kulture u Srbiji, Muzikus.

M. Nikolić/ foto: Arlemm