Plus

Ariljske filmadžije o svojim običajima: „Kum“ u Sokolskom domu

Posted: 22. februara 2018. u 16:39   /   by   /   comments (0)

Posebno mesto u porodičnim odnosima zauzima osoba koja nije u krvnom srodstvu ni sa kim iz porodice, a to je kum. U izvornom značenju , kumstvo je duhovno srodstvo, a kum je zaštitnik porodice.

Za Srbe, kumstvo predstavlјa svetinju, pa se tako kumovi smatraju najbližim porodici.Kum ima posebno mesto za stolom na slavi, na svadbi je najvažnija osoba kao svedok, na krštenju –duhovni otac, u životu odan i pouzdan prijatelј.

Kako bismo saznali i naučili nešto više o našoj tradiciji gde kumstvo zauzima značajno mesto, snimlјen je film po istinitim pričama iz Rađevine, Podgorine, Jadra i Azbukovice, kao i po knjizi pesnikinje Ljilјane Bralović.

Dokumentarno – igrani etnološki film „Kum“, za koji su scenario i režiju uradili Dobrivoje i Dobrila Pantelić,  biće prikazan u četvrtak, 22. februara u sali Sokolskog doma u 20 časova u organizaciji Narodne biblioteke.

Ulaz slobodan!

Dobrila i Dobrivoje Pantelić su vlasnici Filmske produkcije Tri –D „Običaji Rađevine“, koji već 35 godina svojom kemerom beleže običaje, jezik, verovanja i priče iz Rađevine. Vrednost i značaj rada bračnog para Pantelić prepoznala je i Jugoslovenska kinoteka dodelivši im „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“ za doprinos JU filmu. Oni su jedini amateri – filmadžije sa prostora bivše Jugoslavije koji su dobili ovo priznanje. Dobitnici su i drugih  priznanja uklјučujući i nagrade festivala u Pragu, Monpelјeu, Kučevu, Omolјici, Velikoj Plani..

Dobrivoje i Dobrila  više od decniju organizuju „Putujući festival dokumentarnog filma „ koji se svake godine organizuje u Loznici, Osečini, Ljuboviji, Malom Zvorniku i Krupnju, koji poseti na hilјade lјudi.

Dobrivoje se od svoje rane mladosti bavi fotografijom, a kasnije je svoja interesovanja preneo i na film. U tom, sada porodičnom poslu, učestvuju svi članovi porodice, od najstarijih do najmlađih. Oni planiraju da se bave ovim poslom sve dok budu mogli jer smatraju da bi stare običaje  i tradiciju trebalo sačuvati kako bi mladi znali ko su i šta su, odakle potiču, kako su živeli i u šta su verovali njihovi preci.

Pod sloganom „Da se prošlost ne zaboravi, a budućnost pamti“, Pantelići kroz objektiv kamere i foto-aparata beleže razne događaje, porodične svetkovine, ali i priče koje treba sačuvati od zaborava. Oni su primer da u životu treba slediti svoje snove, biti uproran i vredan, pa onda ni uspeh neće izostati.

S. Jovašević