Najava, Vesti

Arilje obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika

Posted: 15. februara 2018. u 00:32   /   by   /   comments (0)

Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februar, Narodna biblioteka Arilјe obeležiće prigodnim programom i to  20. februara u 20 sati u sali Sokolskog doma. Predavanje na temu „Kako negovati srpski jezik -problemi i nedoumice“, održaće dr Rada Stijović, naučni savetnik Instituta za srpski jezik SANU.

Ovo je prilika da više saznamo o tome kako negovati srpski jezik, o čemu će govoriti naša gošća, dr Rada Stijović, koja se , pre svega, bavi leksikografijom i leksikologijom, zatim dijalektologijom i savremenim srpskim jezikom. Iz njene bogate radne i naučne biografije izdvajamo: jedna je od autora i urednika Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU, koautor Rečnika srpskoga jezika Matice srpske, autor diferencijalnog dijalekatskog rečnika Iz leksike Vasojevića, dijalekatskog rečnika Rečnik Vasojevića, monogrfagija: Govor Gornjih Vasojevića, Srpski jezik, Norma i praksa i Jezički savetnik. Pored toga, autor je više projekata na temu jezika, glavni i odgovorni urednik časopisa Jezik danas, Matice srpske.

Dan maternjeg jezika obeležava se u čitavom svetu nakon što ga je proklamovala Generalna skupština UNESKO–a 1999. godine. Obeležava se  kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu ( danas Bangladešu) koji  su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Gotovo  svakog dana u svetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika , do kraja 21. veka odumreti više od polovine. Da se takve prognoze ne bi obistinile, svoj doprinos treba da daju stručnjaci koji se bave jezikom, ali i svi mi zajedno tako što ćemo čuvati bogatstvo jezika i jezičke kulture.

Dan maternjeg jezika obeležava se u cilјu promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Kod nas se, takođe, 21. februar obeležava svake godine prigodnim programima kojima se skreće pažnja na značaj očuvanja i negovanja maternjeg jezika.

Ulaz na program u Sokolskom domu je slobodan.

S. Jovašević/ Foto: Narodna biblioteka Arilje