Najava, Plus

Akvareli Dušana Starčevića u biblioteci u Čajetini: 10. maj

Posted: 9. maja 2018. u 23:59   /   by   /   comments (0)

„Vodena svetlost“ naziv je izložbe akvarela autora Dušana Starčevića, akademskog slikara iz Užica, koja će biti  otvorena u četvrtak 10. maja u sali biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini.

„Ova izložba je, čini se, tačka velikog zaokreta, lične umetnikove (r)evolucije, trenutak u kome je ideja predstave vidlјivog sveta postala dugačija, zadržavajući prepoznatlјiv, rafiniran jezik likovnih elemenata.

Dušan Starčević je prethodne dve decenije posvetio pretežno slikanju akvarela, zahtevne tehnike koja ne dopušta pogreške u radu-naime, u akvarelu postoji tanana granica koja određuje prisustvo bojene materije u okviru određene kompozicione zamisli, kako bi se očuvala čistota svetlosti i nežnosti senki, kakvu samo ova tehnika može iskazati.

Prethodne Starčevićeve izložbe akvarela (koncipirane, kao i ova poslednja, na obalama Drine) prevashodno su se bavile pitanjima forme, ali još uvek zadržavajući prepoznatlјiv motiv prirode. Ovom izložbom umetnik je učinio iskorak otkrivajući strukturu materije koja rađa energiju, tako da ova dela najpre možemo posmatrati kao apstraktni (asocijativni) predeo“, rekla je Katarina Dogandžić-Mićunović koja će otvoriti izložbu.

Izvor: NB Ljubiša R. Đenić, foto: Nenad Kovačević