Umetnost

130 godina od osnivanja OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu

Posted: 10. aprila 2019. u 14:27   /   by   /   comments (0)

U utorak 9. aprila, u Sevojničkoj školi, održana je proslava povodom Dana škole. Iako je osnovana 24. oktobra, davne 1889. godine, školski jubilej se obeležava u aprilu, u čast narodnom heroju i bivšem učeniku  Aleksi Dejoviću koji je poginuo u blizini Foče 9. aprila 1943. godine. Škola nosi njegovo ime od 1962. godine.

Pre glavnog dela proslave, odnosno priredbe, učenici su održali kratak literarni program u holu škole.za prisutne goste: članove porodice Dejović, predstavnike lokalne vlasti, preduzeća, civilnih organizacija, direktore škola iz Užica,  nastavnike i učenike. Nakon polaganja cveća na spomen-bistu Alekse Dejovića,održana je i Svečana sednica nastavničkog veća na kojoj su dodeljene zahvalnice Vesni Milićević za 20 godina rada, Mirki Ilić za 30 a Milanu Marjanoviću za 35 godina rada. Diploma je urućena penzionerki Radmili Babić.

Glavni deo programa je održan u tv-sali škole a sadržaj je osmislio tim za organizovanje priredbi, sastavljen od profesora, nastavnika i učitelja: nastavnik likovnog Goran Marković-rukovodilac, profesor srpskog jezika Dragica Maričić, profesor muzičke kulture Monika Murić, profesor fizičkog vaspitanja Dušica Petrović i učitelji Radiša Kutlešić-Krvavci, Milena Žunić-Zlakusa i Milijana Ćitić-Sevojno Dragocenu pomoć timu u pripremanju pojedinih tačaka, u zavisnosti od potreba,  pružili su i drugi zaposleni u ovoj školi.

Ovogodišnja predstava je počela u malo modernijem duhu pa je školski hor, pod rukovodstvom Monike Murić, publici izveo numeru „Muzika na struju“  grupe „Bajaga i Instruktori“. Program su vodili učenici Dušica Ranković i Bojan Peković a nakon njihove pozdravne reči upućene publici, direktor škole, Vlade Živanović je dodelio diplome i zahvalnice prestavnicima preduzeća, civilnih udruženja i pojedincima za doprinos radu škole i samoj deci. U grupi istaknutih u dugogodišnjoj saradnji našli su se  pekara „Dobro jutro“, „Sreten Dudurić“ AD, Udruženje penzionera Sevojno i donatori Đorđe Dogandžić i Radmila Trifunović.

Kao uvod u narednu tačku, Bojan i Dušica su istakli da je škola „prozor u svet“ koji deci omogućava upoznavanje sa stranim jezicima i običajima u drugim zemljama , naglašavajući da je to znanje od neprocenjive važnosti u daljem životu. Učenici su zatim izveli skeč, posebno osmišljen za ovu priliku ,u kome su na šaljiv način prikazali kako izgleda susret  dece koja govore različitim jezicima i razgovor sa onim koji ne razume i ne govori ni jedan strani jezik, osim maternjeg. Na kratko, publika se upoznala sa Španijom, Engleskom, Srbijom, Rusijom…..

Koliko mašta može da pomogne u teškim trenucima svakodnevice jedne porodice, učenici su prikazali publici kroz izvođenje dela „Kirija“ Branislava Nušića. Vrlo ozbiljno i studiozno urađen zadatak duhovitog prikaza problematike šestočlane porodice, držao je pažnju publike tokom čitave tačke, uz smeh i aplauze. Nosilac glavne uloge je bila Milica Erić u ulozi oca, koji zbog nedostatka novca, želje i prohteve svoje porodice ispunjava maštom.

Nakon Nušićevog dela, voditelji programa su podsetili prisutne na važnost obrazovanja, upoznavanja sa drugim zemljama i sticanja novih znanja ali i „da je naša zemlja deo nas samih i da treba čuvati svoje običaje gde god da odemo“. Na samom kraju, školski hor je izveo pesmu „Zemlja“ grupe EKV.

Po završetku priredbe, obavili smo kratak razgovor sa Milicom Erić, učenicom VIII razreda, koja je vrlo upečatljiva u izvođenju muških uloga što je pokazala i u prošlogodišnjoj priredbi u Nušićevoj komediji „Analfabeta“. Osim glumom, Milica se bavi i pevanjem a želja joj je da upiše medicinu. Iako je deo u kome je nastupila trajao oko 20 minuta, talentovanoj učenici nije bilo teško, bez obzira na obiman tekst, da pomogne i drugima na sceni i u improvizaciji.Osmesi direktora i nastavnika bili su joj najveći podsticaj i dodatni izvor energije, kako nam je objasnila. Prioritet joj je dalje školovanje a glumom i pevanjem namerava da se bavi iz hobija.

U okviru proslave, u holu škole su postavljeni likovni radovi učenika na temu „Slovo-knjiga, dete-igra“. Izložba će trajati naredne dve-tri nedelje a osim radova na jednom od panoa istaknute se pouke i misli usmerene ka obrazuvanju, đacima, učiteljima. Jedna od njih glasi :“Ne učimo za školu  -nego za život“.

Mirjana Milićević

 

 

 

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.